Što kada se pokvare kućanski uređaji: Imate pravo na dvogodišnje jamstvo, a trgovac je dužan uređaj odvesti na servis

kućanski uređaji
Foto: Unsplah

Nekada su kućanski uređaji trajali godinama, a kada bi se nešto pokvarilo, majstor bi to brzo popravio. Danas je situacija posve drugačija. Kućanski uređaji u pravilu traju koliko i njihova garancija. Dobro je znati da Zakon o zaštiti potrošača osigurava dvogodišnju garanciju na sve proizvode kupljene od pravne osobe.

Zakon propisuje da imate pravo na besplatnu zamjenu ili popravak uređaja ili povrat novca ako se dokaže neispravnost proizvoda.

To pravo ćete ostvariti ako imate ispravno popunjen i ovjeren jamstveni list. U pravilu jamstvo izdaje trgovac ako kupujete robu ili trgovačko društvo ako naručujete uslugu.

U slučaju neispravnosti proizvoda obratite se trgovcu kod kojega ste kupili proizvod, a ako se radi o jamstvu proizvođača, možete se obratiti ili trgovcu kod kojeg ste kupili proizvod ili proizvođaču. Oni odgovaraju za neispravnost koja se pojavi tijekom jamstvenog roka.

Kada imate pravo na zamjenu proizvoda?

Zamjenu neispravnog proizvoda ispravnim proizvodom možete zahtijevati ako prodavatelj odnosno proizvođač ne popravi proizvod u razumnom roku. Što se smatra razumnim rokom za popravak proizvoda određuje se u svakom konkretnom slučaju prema okolnostima toga slučaja.

No, razumni rok je u Hrvatskoj siva zona ili kako to kažu u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača, najbolje bi ga bilo zvati nerazumni rok.

Naime, zakonom nije utvrđeno koliki je to rok u kojem bi proizvod trebao biti popravljen, što trgovci često koriste, a potrošači su čak mjesecima bez uređaja koji je na popravku. Tako jedna gospođa, ma koliko to suludo zvučalo, već devet mjeseci čeka popravak svoje perilice.

Udruga je predložila Ministarstvu pravosuđa da taj zakonski rok za popravak bude 30 dana, ali je Ministarstvo to odbilo te u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemalja, on nije jasno definiran te je siva zona, koju trgovci koriste.

– To je rezultiralo brojnim problemima, uređaji su loše kvalitete, brzo se kvare, servisa je sve manje, zaposlenih u servisima isto tako, a sve to prelomilo se na leđima potrošača – ističu iz  Udruge.

Trgovac uređaj odvozi na popravak i vraća potrošaču 

Također, važno je naglasiti da je trgovac dužan o svom trošku prenijeti uređaj do mjesta gdje se treba popraviti, odnosno zamijeniti te popravljenu, odnosno zamijenjenu stvar vratiti kupcu. Za to vrijeme prodavatelj, odnosno proizvođač snosi rizik za oštećenje stvari.

Ako želite, možete i sami dostaviti proizvod na popravak u servis ili do trgovca po svom izboru, ali to nije vaša obveza i trgovac vas ne smije upućivati da neispravan proizvod nosite na servis ako ste ga donijeli do njega, piše dnevnik.hr.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare