Hakerski napad na odvjetničke urede: Dvojac ukrao više od 108.000 eura. Uhićen muškarac iz Zagrebačke županije

hakerski
Ilustracija: Pixabay

Policija je nakon kriminalističkog istraživanja uhitila punoljetnog hrvatskog državljanina s područja Zagrebačke županije koji je zajedno s pomagačem iz BiH neovlašteno pristupao internetskom bankarstvu odvjetničkih ureda u Hrvatskoj i ukrao im 108.400 eura. Sumnjiče ga da je zajedno s pomagačem izveo hakerski napad na 20 odvjetničkih ureda.

Policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave zagrebačke su, u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije, proveli kriminalističko istraživanje na temelju više kaznenih prijava odvjetničkih društava s područja Hrvatske, objavila je policija.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni punoljetni hrvatski državljanin s područja Zagrebačke županije i drugoosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine, tijekom 2023. godine počinili ukupno 20 kaznenih djela. Dvojicu hakera policija sumnjiči za kaznena djela „Računalna prijevara“, „Pranje novca“, „Neovlašteni pristup“, „Neovlašteno presretanje računalnih podataka“ i „Krivotvorenje isprave“.
Hakeri su, kažu iz policije, neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu oštećenih odvjetničkih ureda, neovlašteno zadavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa, a koje su prethodno otvarali korištenjem krivotvorenih osobnih isprava.

Prvoosumnjičeni je zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela uhićen te je predan pritvorskom nadzorniku. Drugoosumnjičeni haker za sad je nedostupan policijskim službenicima.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare