KOLUMNA Pametnom dosta: I oni lijeni i neefikasni suci danas štrajkaju tražeći 1100 eura povišice. Damo im pare i dovedimo ovaj apsurd do kraja PIše: Renato Ivanuš, medijski stručnjak

suci
Ilustracija: Pixabay

Samo dobro plaćeni suci mogu biti efikasni i neovisni. To je jedna od floskula koje slušamo ovih dana dok ti isti suci ponovno štrajkaju.

Naravno da svi mi želimo veće plaće, ali one su sucima povećane dva puta u proteklih četiri-pet godina. I danas su te plaće pristojne u odnosu na većinu ostalih.

No, smislili su suci taktiku i odlučili po treći puta tražiti povišicu jer će Vlada, kalkuliraju oni mudro, pokleknuti budući su pred njom parlamentarni izbori. Traže sada suci povećanje plaća od 1100 eura neto, plus regres, božićnicu… Tek stotinjak eura više iznosi prosječna neto plaća u Hrvatskoj.

Ako vas sve ovo podsjeća na ucjenu, to je vaš problem.

Dvije dosadašnje povišice dobili su i oni suci koji godinama gomilaju neriješene predmete u ladicama svojih pisaćih stolova i na policama uredskih ormara. U Hrvatskoj je, prema posljednjim javno objavljenim podacima, bilo više od 410.000 neriješenih sudskih predmeta. Od toga je oko 8000 predmeta starijih od deset godina.

U ovom našem hrvatskom Apsurdistanu i suci koji gomilaju neriješene predmete sada štrajkaju (a ni inače se ne pretrgavaju od posla) i očekuju novu povišicu. Možda je trenutak da predložimo posebni novčani dodatak za svaki neriješeni predmet. Ako ti suci nisu efikasni i ne rade baš previše, neka barem imaju veću plaću od drugih.

Ne treba zaboraviti niti da je najuspješniji reformator hrvatskog sudstva i pravosuđa Zdravko Mamić. Čovjek je pobjegao od takvog hrvatskog pravosuđa i iz hercegovačke ilegale vodi svoju borbu protiv korumpiranih sudaca. Neke je smjestio u pritvor, ali to je tek djelić onih koje je, prema vlastitoj tvrdnji, podmićivao. Ustvrdio je svojevremeno da je podmićivao više od 50 sudaca.

Svi ti suci očekuju novu povišicu. I treba. No, pokažimo malo humanosti u ovom našem Apsurdistanu i pokušajmo kompenzirati nevolje onim sucima koji završe u pritvoru. Dajmo i njima posebne novčane nagrade i dodatke na plaću. Nek’ im se nađe.

Kad već živimo u zemlji u kojoj pekarnice nedjeljom ne prodaju kruh jer se “transformiraju“ u kafiće pa nude samo bureke i lisnato, zašto spori, neefikasni i korumpirani suci ne bi bili dodatno novčano nagrađeni?

Dovedimo, dakle, ovaj apsurd do kraja.

Renato Ivanuš dugogodišnji je medijski profesionalac i stručnjak. U profesionalnoj karijeri bio je gotovo sve što se može biti u medijima – novinar, reporter, ratni reporter, urednik rubrike, pomoćnik glavnog urednika, zamjenik glavnog urednika, glavni urednik vodećeg hrvatskog medija, direktor medijske agencije, CEO velike medijske kuće… Danas vodi svoju tvrtku ”Tvornica Sadržaja”, a za Goricu.info svaki će tjedan analizirati najvažnije društvene i političke događaje kako bi vam dao širi kontekst i otkrio njihovu pozadinu.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Davorin Horvat
Davorin Horvat
30 days ago

Treba im smanjiti plaće, uvesti radnu obvezu, a ako hoće neka daju otkaz a na njihovo mjesto zaposliti studente, jer i oni mogu odraditi njihov posao.