Iz Grada Zagreba najavili rekonstrukciju jako važne prometnice: Upravo su objavili natječaj za izgradnju Sarajevske ceste

sarajevske ceste
Arhivska fotografija: Gorica.info

Iz Grada Zagreba javljaju da su u srijedu objavili natječaj za odabir izvođača radova za 1. etapu izgradnje Sarajevske ceste s komunalnom infrastrukturom. Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN), a rok za dostavu ponuda je 27. veljače.

Izvođenje Sarajevske ulice predviđeno je s dva kolnika te pješačko-biciklističkim stazama s obje strane. Osim cestovne prometnice predviđena je i izgradnja nove tramvajske pruge od Avenije Dubrovnik do Ranžirnog kolodvora u duljini od cca 2,25 km sa zaokretnicom i objektom ZET-a (otpremničkim blokom) na jugu kod Ranžirnog kolodvora.

Objava natječaja za odabir izvođača radova za tramvajsku prugu planira se na proljeće, najavljuju iz zagrebačke gradske uprave.

– Ove godine kreće izgradnja još jednog od naših najavljenih strateških projekata. Sarajevska cesta bit će novi, južni ulaz u Grad Zagreb, a osim toga i prvo proširenje tramvajske mreže u Zagrebu nakon dvadeset godina – rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Procijenjena vrijednost radova izgradnje ceste s komunalnom infrastrukturom i izgradnje tramvajske pruge iznosi 25 milijuna eura (bez PDV-a). Projekt planiraju sufinancirati iz EU fondova u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Uz pretpostavku uspješnog natječaja za izbor izvođača, početak radova na Sarajevskoj očekujemo početkom jeseni, kažu iz zagrebačke gradske uprave.

Podsjetimo, Hrvatske autoceste planiraju izgraditi novi cestovni vijadukt preko Ranžirnog kolodvora.

– Realizacijom Sarajevske ulice poboljšat ćemo prometnu povezanost naselja i rasteretiti postojeću prometnu mrežu, ali i ojačati održive oblike putovanja proširenjem tramvajske mreže i izgradnjom biciklističke i pješačke infrastrukture – rekao je Tomašević.

Ideja o produženju Sarajevske ceste, vijaduktu preko Ranžirnog kolodvora i novom južnom ulazu u Zagreb, koji će smanjiti gužve, stara je 18 godina. Prvi put su je najavili tadašnji ministar prometa Božidar Kalmeta i tadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare