KOLUMNA Pametnom dosta: Kako bi Andrej Plenković mogao izgubiti dobiveno zbog gugutanja Lipe Josipe i (njene) Radosti Turudića Piše: Renato Ivanuš, medijski stručnjak

Andrej Plenković zaredao je s lošim potezima koji bi u pitanje mogli dovesti uspjeh na skorim parlamentarnim izborima, koji se, ponajviše zbog nikad lošije oporbe, činio nadohvat ruke. Prvo je aktualni premijer i šef HDZ-a pretjerao u dijeljenju darova, povišica i socijalnih naknada, koje su mu se počele obijati o glavu s pokusnim štrajkovima i njihovom mogućom eskalacijom, a sve se dodatno zakompliciralo guranjem Ivana Turudića za novog državnog odvjetnika.

Ivan Turudić, čovjek kojeg je osuđeni premijer i bivši neprikosnoveni šef HDZ-a Ivo Sanader navodno nazvao “naš dečko” i koji se proteklih desetak godina svako malo nađe u nekoj mutnoj situaciji koju mora pojašnjavati, nije osoba koju bi promišljeni Andrej Plenković, kakvog smo donedavno poznavali, imenovao za kandidata koji će biti glavni državni odvjetnik.

Plenković se igra s karmom

Previše je nedoumica, nejasnoća, afera i političko-kriminalnog mulja oko Turudića da bi se bilo tko oprezniji kockao s njim u superizbornoj godini. Odnosno u bilo kojoj godini jer Turudića, ako mu i povjerujemo da nema ništa nelegalno sa slučajevima s kojima se povezuje, prati toliko negativna karma koju je teško skinuti. Zašto se aktualni šef najjače stranke odlučio kockati s karmom, pitanje je na koje samo on zna odgovor.

Iako se očekivalo da će Turudića u ovom vremenu uoči izbora za državnog odvjetnika najviše koštati njegovo prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem i upadanje u mjere tajnog praćenja pod kojima je bio bivši gazda Dinama, više bi mu mogle nauditi poruke s Josipom Pleslić (u narodu poznatijom kao Josipa Rimac).

Tvrdio je Turudić pred saborskim odborom koji je trebao utvrditi je li on podoban za novog državnog odvjetnika, da nije prijatelj s Josipom Pleslić, posebno naglašavajući da nisu posebno dobri. No, Jutarnji list je začinio vikend ljubiteljima političkih tračeva objavljujući poruke u kojima je, među ostalim, Josipa nazivala Turudića “Radosti”, a on nju “Lipa”.

Afera Lipa Radost

Pojašnjavao je potom Turudić, kao i svaki put kada ga uhvate s prstima u pekmezu, da je mislio da nisu dobri 2015., ali i dalje stoji kod toga da nisu prijatelji. Iz desetaka objavljenih poruka svatko sam može zaključiti o kakvom se odnosu njih dvoje radi.

Naravno da su te poruke privatne prirode, ali pitanje je koliko najveći kandidat za državnog odvjetnika ima pravo na privatnost, posebno ako se ta privatnost “tuče” s mogućnošću da je Turudić, tada kao ugledan sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, mogao utjecati na neke pravosudne postupke koji su bili u tijeku. A njih nije nedostajalo ni u slučaju Josipe Pleslić ex Rimac niti Zdravka Mamića ex stanovnika Zagreba danas u izbjeglištvu u Hercegovini.

Budući je današnja oporba poprilično impotentna, ulogu njihovog vođe prošle subote ponovno je preuzeo predsjednik Zoran Milanović objavljujući prve detalje o sumnjama oko Turudića, koje su potom izazvale objavljivanje lavine poruka Lipe i Radosti. Slijedio je pučkoškolski odgovor HDZ-a na Facebooku sklepan u osam pitanja i nekoliko novih rundi objašnjavanja Ivana Turudića kako se našao u ne baš primjerenim situacijama za nekoga tko želi biti jedan od najviših pravosudnih dužnosnika u Hrvatskoj.

Predsjednik HDZ-a u ovoj je igri ne može biti pobjednik

No, Andrej Plenković je u ovoj priči čovjek koji može najviše izgubiti. A to su predstojeći izbori, odnosno vlast koju čvrsto drži gotovo osam godina, unatoč svim izazovima, smjenama uglavnom loših ministara i sustavnim korupcijskim aferama na svim razinama stranke koju vodi.

Osim što taj scenarij priželjkuje oporba i Milanović, takav razvoj događaja ima brojne pristalice i u HDZ-u. To su oni koji smatraju da je Plenković previše liberalan, gotovo ljevičar koji je previše okrenut Bruxsellesu i navodno ne mari za tradicionalne stranačke vrijednosti.

I u Saboru je, priča se, više od deset HDZ-ovaca koji žele da njihova stranka ide više desno, a koje kontrolira tzv. slavonski lobi. Ne bi bilo čudno da je taj lobi malo pritisnuo Plenkovića oko izbora kandidata za državnog odvjetnika budući je Turudić ponajviše “njihov dečko” iz Virovitice.

Andrej Plenković iz ove priče s Radosnim Turudućem, Lipom Josipom i Zdravkom Mamićem ne može izaći kao pobjednik. Može samo pokušati smanjiti štetu. Naime, ako ustraje na Turudiću to bi onoj petini zasad neodlučnih birača moglo biti signal da želi nešto smuljati, posebno u kombinaciji s tzv. Lexom AP kojim želi onemogućiti sve one koji požele dobaciti do javnosti moguće korupcijske igrice do kojih se dolazi u istragama. A ti neodlučni glasači su trenutačno druga najjača politička grupacija (iza HDZ-a i ispred SDP-a) koja bi mogla odlučiti izbore.

A ako Plenković ipak odluči odustati od Turudića to će dio njegovih unutarstranačkih oponenata protumačiti kao još jedan anemičan potez političkog slabića koji se teško nosi s pritiskom oporbe i Milanovića. No, ovo drugo je u ovom trenutku manje vjerojatno. Ipak, kaže AP, Turudić nije lagao nego je “reducirao svoj izričaj“.

Teško je ovih dana biti Andrej Plenković…  

Renato Ivanuš dugogodišnji je medijski profesionalac i stručnjak. U profesionalnoj karijeri bio je gotovo sve što se može biti u medijima – novinar, reporter, ratni reporter, urednik rubrike, pomoćnik glavnog urednika, zamjenik glavnog urednika, glavni urednik vodećeg hrvatskog medija, direktor medijske agencije, CEO velike medijske kuće… Danas vodi svoju tvrtku ”Tvornica Sadržaja”, a za Goricu.info svaki će tjedan analizirati najvažnije društvene i političke događaje kako bi vam dao širi kontekst i otkrio njihovu pozadinu

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare