Crnohumorna komedija za mlade: Karmen Sunčana Lovrić kroz monodramu „Dodaj me“ progovara o mentalnom zdravlju mladih

monodramu
Foto: Privatna arhiva

Crnohumorna komedija za mlade “Dodaj me” autorska je monodrama koju je napisala, ali i izvodi glumica Karmen Sunčana Lovrić. Monodrama je inspirirana suvremenom online svakodnevnicom i negativnim učincima koja ona donosi mentalnom i fizičkom zdravlju mladih.

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, nakon praznika, 26. i 27. veljače, Karmen će izvesti monodramu za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola na pozornici dvorane Gorica. Ulaznice nisu u slobodnoj prodaji.

– Danas je sve online. Facebook i TikTok postali su glavni izvor aktualnih vijesti, stavova i stručnih savjeta. Youtube je stalna audio-video pozadina naših života. Instagram je naše ogledalo, mjerilo vrijednosti i duhovni vođa, a Tinder i njemu slični dating appovi naši su najbolji prijatelji koji nam pomažu naći ljubav i sreću – kaže Karmen Sunčana Lovrić. U želji da pomogne i potakne ovu temu kod mladih, osjeća „dužnost” pokloniti im ovu predstavu.

Kroz predstavu pratimo Marinu, studenticu prve godine fakulteta koji, naravno, nije htjela upisati. Ali Marina ima plan i u pokušaju da “živi svoje snove” i postane influencerica, kreće u transformaciju online verzije sebe i pretvaranje u svoju najsavršeniju Instagram verziju.

I tako se pojavila Miss Mar. Tek rođena virtualna ličnost nastavlja pak mijenjati realnu nju, ali što je virtualna verzija sretnija, uspješnija i praćenija, to je realna, pod utjecajem vlastite lažne slike o sebi, sve nezadovoljnija sobom, sve anksioznija, sve pritisnutija zahtjevima svakodnevnog objavljivanja. I u konačnici, sve ovisnija o broju pratitelja, lajkova i komentara, ali i sve usamljenija…

– Ovu bi predstavu tako trebali pogledati svi. Pripadnici generacija Z i Alpha da bi osvijestili koliko su društvene mreže, u svojoj biti, lažovi pod maskom uspjeha i kradljivci naših života. Naraštaji rođeni nakon Drugog svjetskog rata pa do 1995. (Baby boomeri, generacije X i Y) odnosno naši roditelji, bake i djedovi, gledajući predstavu usvojit će jezik digitalne generacije (foloveri, filteri, ambasadori, sponzori, OnlyFans, kontent kreatori, sejvanje, lajkanje…), ali i početi dublje razumijevati s čime se to mlađe generacije suočavaju kada upadnu u zamku Instagrama, YouTubea, TikToka i ostalih surogata naših života i koliko je to, nažalost, nerijetko opasno i po egzistenciju u doslovnom smislu te riječi – poručuje Karmen.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare