Zbog sumnje u neispravnost velika farmaceutska tvrtka iz ljekarni povlači poznati lijek

neispravnost
Ilustracija: Pixabay

Iz ljekarni se povlače tri serije lijeka Iberogast oralne kapi zbog sumnje u neispravnost. Kako javljaju iz Agencije za lijekove, tvrtka Bayer provodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 biljnih kapi Iberogast.

Iberogast se koristi za liječenje probavnih smetnji i simptomatsko liječenje gastritisa.

Postupak se provodi temeljem prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Nisu utvrđeni eventualni sigurnosni rizici niti su zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka – kažu iz Agencije za lijekove.

Na hrvatskom tržištu u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Zdravstveni radnici obvezni su prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, ističu iz Agencije za lijekove.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare