Za sve koji žive u zgradama: Uvodi se program održavanja zgrada, pričuve bi mogle rasti, a neke čekaju i sankcije

zgradama
Foto: Gorica.info

Država je odlučila pooštriti pravila vezana uz upravljanje zgradama. Svaka zgrada morat će donijeti godišnji program održavanja, a one koje ga ne donesu čekaju sankcije. To predlaže Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva koje je na javno savjetovanje uputilo prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada.

Novi zakon olakšat će energetsku obnovu zgrada i ugradnju dizala, a iz Ministarstva ističu kako je cilj omogućiti kvalitetno upravljanje i održavanje zgrada.

Upravitelj zgrade na temelju pregleda i zatečenog stanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, suvlasnicima predlaže godišnji program. Godišnji program održavanja zgrade sadrži planirane troškove, a to su: obvezni radovi, redovito održavanje (mali popravci), hitni popravci, nužni popravci (radovi koji se poduzimaju na nalog građevinskog inspektora), izvanredno održavanje, usluge (pogonski troškovi, režije…), troškovi osiguranja i ostali troškovi.

Pod obavezne radove spadaju redovito održavanje i pregled dizala, servis protupožarnih instalacija i vatrogasnih aparata, dimnjačarske usluge, dezinsekcija i deratizacija zgrade te ispitivanje gromobranske instalacije (jednom u šest godina).

Kroz godišnji program održavanja zgrade bit će određeno i kolika mora biti visina pričuve da bi se zgrada mogla održavati. Ako zgrada ne donese godišnji program bit će kažnjena većim iznosom pričuve.

Visinu pričuve određuju suvlasnici zgrade natpolovičnom većinom glasova prema neto površini stambenog prostora. Dogovoreni iznos u konačnici ovisi o financijskim mogućnostima stanara i programu upravljanja zgradom.

Zakon propisuje minimalnu visinu zajedničke pričuve koja uznosi 0,36 eura po metru četvornom.

Također, predviđena je i obaveza suvlasnika da osiguraju zajedničke dijelove zgrade od osnovnih rizika, odnosno od požara, oluja, udara groma, izlijevanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, kao i odgovornost za štetu prema trećim sobama.

Osiguranja od potresa nije navedeno jer se smatralo da bi to previše financijski opteretilo suvlasnike zgrada.

Javno savjetovanje traje do 20. ožujka do kada možete napisati svoje mišljenje ili dati prijedlog.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare