KOLUMNA Pametnom dosta: Testirao sam umjetnu inteligenciju ChatGPT-a u analizi hrvatske politike, ali izgleda da ni ona nije dovoljno pametna… Piše (i ovoga puta prepisuje od ChatGPT-a): Renato Ivanuš, medijski stručnjak

sabor, plenković
Premijer Plenković govori saborskim zastupnicima / Foto: Vlada RH

Teško je biti pametan u analizi hrvatske političke scene uoči parlamentarnih izbora 2024. godine. Točnije, lako se, poput mete u ovim kolumnama, praviti pametan i pisati osobne procjene, analize i predviđanja tko će s kime, tko će koga, zašto netko nekog neće i kako će taj politički igrokaz na kraju završiti. Ali teško je stvarno biti pametan.

A što o tome kažu oni pametniji? Recimo umjetna inteligencija. Je li ChatGPT 4 dovoljno pametan za analiziranje hrvatske političke scene? Ili će i on pokleknuti pred ovim izazovom?

Evo što je napisao ChatGPT na moju molbu da analizira hrvatsku političku scenu, stanje na ljevici, pozicije na desnici, te da procijeni tko bi mogao dobiti skore parlamentarne izbore:

Politička scena u Hrvatskoj uoči parlamentarnih izbora 2024. godine je dinamična i obilježena značajnim odlukama različitih političkih stranaka. 

Lider lijeve političke oporbe u Hrvatskoj trenutno nije jednoznačno određen, s obzirom na to da postoji nekoliko značajnih figura unutar lijevog političkog spektra. Peđa Grbin, kao predsjednik SDP-a, predstavlja važnu figuru unutar lijeve oporbe, no njegova stranka trenutno prolazi kroz razdoblje slabijih rezultata i podrške birača. Otkako je Grbin preuzeo vodstvo SDP-a, stranka je daleko od ranijih razina podrške, što ukazuje na određene izazove unutar stranke​​.

S druge strane, Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo!, također se ističe kao značajna politička ličnost unutar lijeve oporbe. Stranka Možemo! u posljednjih nekoliko godina doživljava rast podrške, posebno u Zagrebu, gdje su ostvarili značajne izborne uspjehe. Benčić je istaknuta u kontekstu mogućeg vođenja vlade, što ukazuje na njezinu važnost unutar stranačkih i oporbenih struktura​​.

Ova situacija na političkoj sceni ukazuje na fragmentiranost i raznolikost interesa unutar lijevog političkog spektra u Hrvatskoj. Odluka stranke Možemo! da izađe samostalno na izbore ukazuje na strategiju koja se temelji na procjeni vlastite snage i potencijalnog uspjeha bez formiranja šire koalicije. Ova dinamika također odražava složenost i razlike unutar lijeve oporbe, što može biti razlog zašto ljevica nema jedinstvenog kandidata za premijera.

Što se tiče desnice, postoje naznake o traženju načina za ujedinjenje, ali konkretni detalji i potencijalne koalicije s HDZ-om nisu spomenuti u dostupnim izvorima. Razlike između stranaka poput Domovinskog pokreta i Mosta mogu predstavljati izazov za formiranje jedinstvenog fronta.

Prema trenutnim prognozama i analizama, postoji mogućnost da HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića ostvari pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Međutim, naglašava se da bi Plenković ovaj put mogao biti prisiljen formirati koaliciju s nekim desno orijentiranim političkim strankama, poput Domovinskog pokreta ili Mosta. Točan datum parlamentarnih izbora još nije potvrđen, ali spekulira se da bi mogli biti održani u proljeće 2024. godine, potencijalno krajem travnja ili početkom svibnja, prije europskih izbora. Očekuje se da će se parlamentarni izbori održati najkasnije do kraja ljeta iste godine.

Analize ukazuju na to da HDZ trenutno zadržava snažnu poziciju unatoč izazovima koje donosi politička scena, ali i da bi koalicijsko partnerstvo moglo biti neizbježno za osiguranje vlasti. 

S obzirom na dinamičnost situacije, politički pejzaž u Hrvatskoj uoči izbora ostaje otvoren za različite mogućnosti i strategije političkih aktera.

To je, dakle, to. Tako je o političkoj situaciji zborio ChatGPT! I, čini se, samo je iskoristio svoje umijeće solidnog baratanja hrvatskim jezikom (za razliku od naših političara od kojih se neki kunu u taj jezik) i iskombinirao razne stavove koje su ranije napisali neki ljudi. Da, čini se da niti taj svemoćni ChatGPT nije dovoljno pametan da shvati što su sve sposobni prirediti hrvatski političari nama, hrvatskim građanima i biračima. I što nas čeka na izborima i nakon njih. Možda bih ipak trebalo pitati Vidovitog Milana.

Što reći na kraju osim ponoviti maestralan i nadasve mudar završetak ovog uratka umjetne inteligencije: Politički pejzaž u Hrvatskoj uoči izbora ostaje otvoren za različite mogućnosti i strategije političkih aktera.

Pametnom dosta!

Renato Ivanuš dugogodišnji je medijski profesionalac i stručnjak. U profesionalnoj karijeri bio je gotovo sve što se može biti u medijima – novinar, reporter, ratni reporter, urednik rubrike, pomoćnik glavnog urednika, zamjenik glavnog urednika, glavni urednik vodećeg hrvatskog medija, direktor medijske agencije, CEO velike medijske kuće… Danas vodi svoju tvrtku ”Tvornica Sadržaja”, a za Goricu.info svaki će tjedan analizirati najvažnije društvene i političke događaje kako bi vam dao širi kontekst i otkrio njihovu pozadinu.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare