KOLUMNA Pametnom dosta: Uhljebnički raj – imamo 157 stranaka, a do izbora sigurno će se osnovati još pokoja. Pa ti, brate uhljebe, biraj…

markov trg 157 stranaka
Konkurencija 157 hrvatskih stranaka predstavlja pravi raj za uhljebe / Foto: Pixabay

U Hrvatskoj postoji 157 stranaka. Nedavnosu  osnovane dvije – ona posrnulog megatajkuna Ivice Todorića i druga koju vodi Ivica Lovrić, desna ruka pokojnog Milana Bandića. Ako vam to nije dovoljno ne trebate brinuti, do parlamentarnih izbora sigurno će niknuti još pokoje društvo političkih istomišljenika koji sanjaju o uhljebljivanju.

Istodbno, polovica hrvatskih građana niti ne razmišlja o izlasku na izbore. Oni su uvjereni da je uzaludno gubiti vrijeme da bi ispunili građansku dužnost kada od toga nema nikakve koristi. Na žalost, stanje u Hrvatskoj gotovo da potvrđuje taj njihov stav.

Imamo 157 stranaka, a politički kriminal, mito i korupcija buja. Nikada nije bilo bolje uhljebima svih vrsta, a nikada prosječan građanin nije imao manje koristi od politike i političara. Bez obzira sjedili ti naši političari u vlasti ili bili u oporbi. I zato bi svi osnivali političke stranke.

Vlast pazi na sebe i svoje partnere. Oni moraju biti zadovoljni jer njihove ruke jamče više-manje sigurnu četverogodišnju plovidbu i ugodan život na proračunskoj sisi. I nađe se tamo onda mjesta i za žene, muževe, prijatelje, kumove, rođake, ljubavnike, ljubavnice… Za svakog od njih ima neka plaćica koja će se prebaciti na grbaču poreznim obveznicima.

Naravno, postoje časne iznimke. I u vlasti i u oporbi. Ali radi se o iznimkama.

Stanje je tako loše, gotovo bezizlazno, ako ga promatrate kao obični građanin, onaj kojeg se političari sjete svake četiri godine, pa dobace pokoji dar do najšireg puka. Ako razmišljate o političkoj ili uhljebničkoj karijeri, odnosno ako bi se igrali s politikom iz nekog osobnog motiva – perspektiva vašeg pogleda na hrvatsku politiku mijenja se za 180 stupnjeva.

Upravo zato je posrnuli megatajkun Ivica Todorić osnovao svoju stranku “Samo 9,99 Hrvatska“. Pardon, “Zajedno Hrvatska“.  Sanja on da će useliti u Banske dvore i naplatiti sve dugove Andreju Plenkoviću. Todorić, dakle, ulazi u politiku misleći samo na sebe, kao što je mislio i dok je kompanijskim helikopterom letio iznad Hrvatske za koju je smatrao da je njegova.

Uvjeren je da će za njega glasati bivši radnici Agrokora. How-yes-no, rekli bi dečki iz legendarne Top liste nadrealista. Gospođe iz Konzuma, koje su danonoćno radile za gazdu Todorića za 3500 kuna, sigurno već oštre olovke s kojima će zokruživati gazdino ime na glasačkim listićima.

Osobno je motivirana i stranka ”Plavi grad” koju je osnovao Ivica Lovrić. Zadnji je to njegov pokušaj da opstane na političkoj sceni…

Bujanje hrvatske političke scene, dakle, najviše odgovara ljubiteljima uhljebništva. Ponuda stranaka je velika i svaka od njih treba odani kadar na svim razinama. I, kao što smo već napisali, spremne su to stranke dobro platiti. Naravno, novcem iz našeg džepa.

Renato Ivanuš dugogodišnji je medijski profesionalac i stručnjak. U profesionalnoj karijeri bio je gotovo sve što se može biti u medijima – novinar, reporter, ratni reporter, urednik rubrike, pomoćnik glavnog urednika, zamjenik glavnog urednika, glavni urednik vodećeg hrvatskog medija, direktor medijske agencije, CEO velike medijske kuće… Danas vodi svoju tvrtku ”Tvornica Sadržaja”, a za Goricu.info svaki će tjedan analizirati najvažnije društvene i političke događaje kako bi vam dao širi kontekst i otkrio njihovu pozadinu.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare