Nestala je zgrada koju znaju gotovo svi Velikogoričani: Srušen objekt koji je desetljećima dominirao Glavnim kolodvorom

zgrada glavni kolodvor
Ovako je nestajala bivša zgrada Zagrebačke banke na Glavom kolodvoru / Foto: Gorica.info

Nema više zgrade koju zna većina Velikogoričana. Ona se, doduše, nije nalazila u našem gradu nego na zagrebačkom Glavnom kolodvoru na kojem Goričani čekaju autobuse ZET-a. Radi se o bivšem sjedištu Zagrebačke banke koja je posljednjih desetak godina prazna, oronula i opustošena, pa je predstavljala ruglo u središtu grada. Zgrada je srušena 60 godina nakon što je useljena.

Rušenje te zgrade počelo je u lipnju prošle godine, a u tom trenu niti novi vlasnik tog zemljišta i oronulog objekta nije znao koliko će trajati njeno uklanjanje.

– Koliko će rušenje trajati ne mogu vam reći jer ni vi ni ja ne znamo što ćemo tijekom rušenja zateći. Riječ je o objektu od 13.000 kvadrata betona – kazao je vlasnik zgrade i zemljišta Josip Baričević za 24sata.

Rušenje je trajalo devet mjeseci i sada preostaje uklanjanje velike količine betona.

Zgrada, u koju su desetljećima gledali Goričani čekajući bus na Glavnom kolodvoru, dovršena je prije točno šest desetljeća – 1964. godine. Projektirao ju je zagrebački arhitekt Kazimir Ostrogović za tadašnju Komunalnu banku.

Zagrebačka banka prodaje zgradu 2012. godine Stipić grupi koja je nakon nekoliko godina bankrotirala, a iza nje je ostao i nerealizirani projekt na zemljištu bivše bankarske zgrade. Zgrada koja je sve više propadala prodana je na javnoj dradžbi 2018. godine, a kupila ju je tvrtka Energenius Loci zagrebačkog poduzetnika Josipa Baričevića, vlasnika lanca ljekarni i bivšeg poslovnog partnera bivšega generala Ivana Čermaka u njegovim tvrtkama Crodux Derivati i Crodux Derivati Dva. Prema pisanju tjednika Expressa platili su je 75,4 milijuna kuna (deset milijuna eura).

Plan je da se na mjestu bivše zgrade sagradi trgovačko-poslovni centar s hotelskim i ugostiteljskim sadržajima. Hoće li se to i ostvariti, vidjet će se ubrzo.

Evo kako je nestajala zgrada u Paromlinskoj:

zgrada paromlinska

zgrada paromlinska

zgrada paromlinska

zgrada paromlinska

zgrada paromlinska

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare