ANKETA Jeste li za Plenkovića i HDZ, Milanovića i SDP, Grmoju i Most, S. Benčić i Možemo, DP, nekoga drugog ili vas izbori ne zanimaju Velikogoričani i stanovnici okolnih općina mogli bi biti odlučujući u borbi između najrazvikanijih kandidata budući su i oni od ovih parlamentarnih izbora dio “elitne“ prve izborne jedinice

izbori 2024
Parlamentarni izbori 2024. godine

Ovo će definitivno biti izbori s puno iznenađenja. Već sama činjenica da ih je predsjednik Zoran Milanović raspisao za srijedu, 17. travnja, dala je naslutiti da ništa neće biti kao prije. A onda se predsjednik “vratio“ u SDP, praktično preuzeo vodstvo nad strankom i izbornom kampanjom, proglasio se premijerskim kandidatom i šokirao sve.

I dok čekamo današnju sjednicu Ustavnog suda koji će razmotiriti je li ovakav potez Milanovića u skladu s Ustavom ili nije, kampanja se, nakon šokantnog početka, zahuktava.

Svi, da tako kažemo, najvažniji igrači u ovim izborima suočit će se međusobno u I. izbornoj jedinici kojoj od ovih izbora pripada i Velika Gorica, te okolne općine Pokupsko, Kravarsko i Orle. Dakle, baš glasači s našeg područja mogli bi biti onaj jezičac na vagi koji će pokazati tko bi mogao zasjesti u premijersku fotelju.

Iako, treba i to ponoviti i naglasiti, mi ne biramo premijera nego saborske zastupnike. I kada ih izaberemo treba ih se skupiti 76 kako bi oformili većinu koja će stati iza premijerskog kandidata i buduće Vlade.

Sigurno je da će Goričani moći dati svoj glas Andreju Plenkoviću koji će predvoditi listu HDZ-a u našoj izbornoj jedinici. To bi želio i Zoran Milanović, no pitanje je može li se on kandidirati ako ne podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike. Čini se da to on ne želi napraviti, pa, u slučaju negativnog odgovora Ustavnog suda na njegove želje, na prvo mjesto liste SDP-a i partnera u I. izbornoj jedinici doći će netko drugi. Šuška se da bi to mogao biti Arsen Bauk. No, gotovo je sigurno da će Milanović biti premijerski kandidat SDP-a ako, naravno, ta politička opcija skupi onu saborsku većinu o kojoj smo maloprije pisali.

Definitvno će na listi političke platforme Možemo! u I. jedinici biti njihova premijerska kandidatkinja Sandra Benčić, dok još uvijek nije jasno hoće li to učiniti i Nikola Grmoja, kojeg je Most istaknuo kao njihova premijerskog kandidata, ili će on otići u neku drugu jedinicu. Mostovce će u našoj izbornoj jedinici, u tom slučaju, najvjerojatnije predvoditi Marija Selak Raspudić.

Na glasačkom listiću bit će, naravno, i Domovinski pokret, ali vjerojatno još nekoliko političkih opcija. Budući je poznato da su dosad izbore u Hrvatskoj uglavnom odlučivali oni koji na njih nisu ni izašli (a kojih je otprilike 50% od ukupnih birača) bit će zanimljivo kako će biti s izbornom apstinencijom ovoga puta. Stoga smo vam u našoj anketi ponudili i tu opciju…

Glasajte ili, ako vam je tako draže, glasujte u ovoj našoj anketi da vidimo kako bi izbori 17. travnja mogli izgledati…

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare