Ustavni sud upozorio predsjednika Republike i SDP: Želi li na izbornu listu ili biti kandidat za premijera Milanović mora podnijeti ostavku

ustavni sud, miroslav šeparović
Ustavni sud je upozorio SDP i Milanovića, objavio je Miroslav Šparović, predsjednik tog suda

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, obavijestio je javnost o upozorenju tog suda predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću i SDP-u. Posljedica je to Milanovićeve namjere da bude na prvom mjestu liste SDP-a za parlamentarne izbore u I. izbornoj jedinici, odnosno da, ako mu ovo prvo ne bude omogućeno, kroz predizbornu kampanju bude premijerski kandidat SDP-a. Ustavni sud bio je u tom upozorenju nedvosmislen i upozorio da predsjednik Milanović ni na koji način ne smije sudjelovati u predizbornoj kampanji.

Ustavni sud odluku je donio većinom glasova, 9 sudaca je bilo za, a suci Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović protiv.

Šeparović je citirao dužnosti i obaveze predsjednika Republike navedene u Ustavu posebno potencirajući čl. 96 koji ograničava stranački angažman predsjednika koji bi trebao biti neovisan i nepristran, te predstavljati sve državljane RH.

Što će se dogoditi nakon provedenih izbora je drugo pitanje, no u kampaniji MIlanović ne smije sudjelovati ni na koji način, naglasio je predsjednik Ustavnog suda.

Što će se dogoditi ne bude li Milanović i SDP poštovali ovo upozorenje, ne zna se budući Šeparović nije želio odgovoriti na to hipotetsko pitanje.

Očekuju se reakcije SDP-a i predsjednika Milanovića.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare