Predizborna anketa Večernjaka za I. izbornu jedinicu u kojoj je i Velika Gorica: SDP-u 29,5%, HDZ-u 27 posto, Možemo! pao na 10 posto

milanović plenković
Anketa u I. izbornoj jedinici odraz je odnosa MIlanovića i Plenkovića

Večernji list je objavio u petak rezultate predizborne ankete za I. izbornu jedinicu u kojoj se, uz središte Zagreba i istočni dio Novog Zagreba, nalazi i Velika Gorica, Pokupsko, Kravarsko i Orle. Anketa, koju je provela agencija “Dva plus jedan“, obuhvatila je 400 ispitanika i provedena je od 18. do 20. travnja, dakle nakon istupa Zorana Milanovića koji je najavio da će biti SDP-ov premijerski kandidat.

SDP-u je upravo to, čini se, donijelo dodatnu potporu anketiranih, pa je u ovom istraživanju najpopularnija politička opcija u tzv. elitnoj izbornoj jedinici. Njih i partnere podupire 29,5% anketiranih, a slijedi HDZ sa 27%. Svi ostali su daleko ispod, a posebno iznenađuje samo 10-postotna potpora anketiranih platformi Možemo!. Izborni prag prelazi još samo Most koji ima 7 posto, a Fokus je na tri posto. Neodlučnih je 12 posto.

Ovim rezultatima ankete za I. izbornu jedinicu najzadovoljniji bi trebali biti u SDP-u, no činjenica je da će val poptore koji stiže do te stranke zahvaljujući istupima Zorana Milanovića biti sve slabiji do izbora 17. travnja. Morat će SDP početi govoriti što planira napraviti ako osvoji vlast. Njihovu listu u ovoj izbornoj jedinici trebao bi nositi Arsen Bauk.

Ni HDZ ne treba biti nezadovoljan. Posebno jer u ovoj izbornoj jedinici nije baš uvijek imao potporu poput ove u anketi. Očito je Milanović motivirao i HDZ-ove glasače. Njihovu listu u toj jedinici nosit će Andrej Plenković, a na njoj će se naći i gorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Možemo! ima razloga za zabrinutost. Ulazak Milanovića njihove je dojučerašnje glasače preusmjerio na SDP. Stranka Sandre Benčić (koja će i nositi listu u I. jedinici) i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića mogla bi biti, ako se nešto ne promijeni do izbora, jedan od najvećih gubitnika.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare