KOLUMNA Put do uspjeha: Zašto treba povisiti standard naših očekivanja i kako će nas to osoboditi zamke vlastitog uma? Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

meditacija
Siniša Drobnjak

Tema koja me je najviše zaokupila u zadnjih nekoliko godina je kako se osloboditi zamke vlastitog uma. Usudio bih se reći da je to pitanje od životne važnosti za mene.

Što točno pod tim mislim?

Najjača sila u ljudskoj prirodi je čovjekova potreba da bude konzistentan sa vlastitim identitetom.

Problem je u tome što smo mišljenje o nama samima izgradili prije (u mom slučaju) više desetaka godina.

Posljedica toga je da našim životom vladaju stara uvjerenja, odnosno vladaju misli koje nastaju temeljem tih uvjerenja.

Ali kako nam onaj unutrašnji glas vlastitog ega tiho šapuće da stvari i “nisu tako loše”, gotovo nikad ne propitujemo istinitost tih istih uvjerenja. 

Jednostavno prihvatimo “činjenicu” da smo pušač i da ne možemo prestati pušiti. Ili u mom slučaju da imam trbuščić, jer sam tu fizionomiju “nasljedio” od svog oca.

Bolna istina je da u životu ne dobijemo ono što zaslužujemo. Dobijemo samo ono što toleriramo. A ono što toleriramo definira naš standard.

Ako želimo stvoriti trajnu promjenu u životu, moramo povisiti naš standard.

I tu dolazimo do ključne činjenice – nije problem u našem umu. Problem je u načinu kako ga koristimo.

Ako smo pasivni i “slušamo” monolog unutrašnjeg glasa zato što mislimo da se radi o nama, osuđeni smo na život kojim će upravljati najniži sloj naše svijesti – onaj osobni sloj umjetno izgrađenih identiteta i uvjerenja koja nikad ne propitujemo.

Naš “osobni” sloj uma je kao nevidljiva granica koju ne možemo preći. 

Ako želimo probiti tu granicu, moramo shvatiti koju si “priču” pričamo cijelo vrijeme i osvjestiti da ta “priča” ne podržava naš život.

Ali možemo izabrati i drugi put. Možemo koristiti taj isti um da izgradimo novo uvjerenje i povisimo standard.

U mom slučaju to znači da sam svjesno izgradio uvjerenje o meni kao o osobi koja redovno trenira i nekoliko puta godišnje sudjeluje u trkačkim izazovima ili triatlonima. Ta “osoba” vodi puno više brige o prehrani, kvaliteti i količini namirnica koje unosi u sebe.

Zašto je ključan standard?

Zato što sigurno nećemo ostvariti sve ciljeve u životu koje ćemo si postaviti, ali ćemo zato dosegnuti standard koji smo si zadali – a on je temelj svake dugoročne promjene.

Drugim riječima, ako iskoristimo vlastiti um za kreiranje novog identiteta i novih uvjerenja, stvoriti ćemo novi standard, a time i novu kvalitetu života.

I kako je naša najjača sila da moramo biti konzistentni sa vlastitim identitetom, početi ćemo stvarati trajne promjene. 

U mom slučaju to znači da ne kupujem slatko u dućanu. Da sam danas na poslovnom ručku preskočio desert. Da sam jučer za večeru pojeo salatu. Da sam danas ujutro umjesto doručka napravio kavu sa kokosovim uljem i maslacem.

Samo u zadnjih 7 dana sam napravio bitno više boljih odluka za svoje tijelo, nego ikada ranije. Sve to je posljedica novog standarda, koji je posljedica novog identiteta.

Motivacija mi nije skidanje kila. Motivacija mi je da izvedem svoju kćer pred oltar na najromantičnijem vjenčanju koje će se ona zamisliti. I da pri tom budem u najboljoj kondiciji u kojoj sam ikad bio u životu.

Razmislite o tome koje ste si standarde postavili u životu i da li ih možete povisiti.

Ali, nemojte reći “jednoga dana” ili “trebao bih” ili “mogla bih” ili “kad posložim sve drugo”.

Standard ne smije biti stvar pregovora. Morate sami sebi postaviti ultimatum i reći “moram”.

Uvijek smo udaljeni samo za jednu pravu odluku od života kakvog želimo. Neka ta odluka bude vaš novi standard.

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne tinejdžerice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, uspješno prošao i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita.

Završio je i veliki 48-satni maratonski humanitarni izazov za pomoć Judo klubu djece s teškoćama Fuji iz Velike Gorice.

Zbog svog višegodišnjeg humanitarnog rada Siniša Drobnjak je u prosincu 2023. godine nagrađen Turopoljskim srcem, nagradom Grada Velike Gorice.

Ovo je Sinišina 144. kolumna za portal Gorica.info.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare