PARLAMENTARNI IZBORI 2024.: Koji velikogorički političari imaju najviše šanse da se nađu u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora?

izbori 2024.
Ovo su Velikogoričani koji, neslužbeno se doznaje, imaju najviše šanse za ulazak u Sabor

Parlamentarni izbori 2024. su za samo 23 dana. Stranke i koalicije završavaju izborne liste na kojima će se u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj naći po 14 kandidata. Velika Gorica, Pokupsko, Kravarsko i Orle su, podsjetimo, od ovih izbora u 1. izbornoj jedinici sa središtem Zagreba, zapadnim dijelom Novog Zagreba, Pisarovinom i Rugvicom.

Ta 1. izborna jedinica oduvijek se smatrala elitnom iako to, zapravo, nema nikakve veze u konačnom izbornom procesu u kojem svaka jedinica i svaki mandat isto vrijede. No, upravo zbog tog “elitizma“ u toj su se izbornoj jedinici dosad u pravilu sučeljavali šefovi političkih stranaka koji su pretendirali na mjesto premijera.

Tu je tradiciju ove godine nastavio Andrej Plenković (HDZ), ali je šef najjače oporbene stranke Peđa Grbin (SDP) otišao u 8. izbornu jedinicu. No, u dvoboj s Plenkovićem se želio upustiti Zoran Milanović na listi SDP-a, ali ga je u toj namjeri spriječio Ustavni sud.

Uz Plenkovića će na listi HDZ-a vjerojatno dobro biti pozicioniran i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar. On se, osim solidnog vođenja šestog hrvatskog grada, vrlo dobro profilirao u prošlom sazivu Sabora pa će, čuje se po političkim kuloarima, najvjerojatnije biti i u sljedećem sazivu našeg parlamenta.

Na SDP-ovoj listi za prvu izbornu jedinicu, koju će nositi Arsen Bauk, trebalo bi se naći dvoje Velikogoričana. Bit će tamo Ivana Mlinar, predsjednica gradske organizacije SDP-a i iskusni stranački senior Ivo Jelušić. Prema našim informacijama, Ivana Mlinar trebala bi biti više pozicionirana, pa možda, ovisno o ukupnim rezultatima, možda i uđe u Sabor.

Mostovu listu u našoj izbornoj jedinici trebala bi nositi Marija Selak Raspudić. Ona nije stranačka kandidatkinja za premijerku, nego je tu poziciju dobio Nikola Grmoja koji će, prema neslužbenim informacijama, nositi listu Mosta u 6. izbornoj jedinici.

Dvojica Velikogoričana bit će na Mostovoj listi u našoj izbornoj jedinici. Radi se o dr. Ivanu Bekavcu, već iskusnom Mostovom stručnjaku za zdravstvo, koji bi trebao biti drugi na listi, i Damiru Slojšeku, čelnom čovjeku Mosta u našem gradu. Obojica goričkih Mostovaca su i gradski vijećnici, pa Velikogoričani već dobro poznaju njihov politički rad.

Lista političke platforme Možemo!, s koje će gotovo sigurno poneko u našoj izbornoj jedinici otići u Sabor, još nije poznata. Zna se da će listu nositi Sandra Benčić, koja je ujedno i premijerska kandidatkinja te stranke. Budući Možemo! u Velikoj Gorici nije aktivan manja je vjerojatnost da će se na njihovoj listi naći netko iz našeg grada. No, i to ćemo uskoro vidjeti.

Da zaključimo, od ovih goričkih kandidata koji će se naći na listama najviše šanse za ponovni ulazak u Sabor ima Krešimir Ačkar, slijedi Ivan Bekavac i Ivana Mlinar. Naravno sve se ovo temelji na još uvijek neslužbenim informacijama i predizbornim anketama koje se objavljuju u medijiima. No, kako će stvarno izbori 2024. proteći i hoće li možda završiti s nekim iznenađenjima nećemo trebati dugo čekati.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare