Koliko ćemo potrošiti za Uskrs: Najjeftinija uskršnja košarica 116 eura, a najskuplja 395 eura

košarica
Foto: Gorica.info / Unsplah / Pixabay

Hrvati za Uskrs pojedu desetak milijuna jaja i oko dvije tisuće tona šunki. U mesnicama je domaća šunka 12 eura, rol šunka 10, janjetina oko 16 eura, odojak 9, a u trgovačkim centrima cijene su nešto niže. Kada još dodate jaja, rotkvice, mladi luk, kolače, ribu za Veliki petak svima je jasno da će trebati duboko posegnuti u novčanik jer će uskršnja košarica ove godine koštati poprilično.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) izračunali su koliko košta uskrsna košarica za tročlanu obitelj. Prema njihovim podacima košarica je ove godine skuplja od 16 do 21 posto, ovisno o kategoriji, a razlog je kontinuiran rast cijena hrane.

Za izračun uskrsne košarice NHS je pratio sadržaj blagdanskog stola od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, a košaricu su podijeli na tri kategorije – skromnu, srednju i bogatiju.

Sadržaj košarica se razlikuje po vrsti mesa i ribe te pojedinih kategorija kao što su vrste kolača, slatkiša i pića. U izračun su ušli i kvaliteta te podrijetlo proizvoda.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a korištena je prosječna cijena za proizvode različitih i istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama.

Bogatija košarica ove godine iznosi 395,55 eura, što je porast za 21 posto u odnosu na prošlogodišnji iznos od 327,80 eura.

Srednja košarica je ove godine 237,47 eura, što je 17 posto više nego lani kad je bila 203,71 eura. Skromna košarica pak iznosi 116,60 eura, što je 16,31 posto više od lanjskih 100,25 eura.

U iznose košarica nisu uračunati darovi za Uskrs, kao ni razni turistički aranžmani u zemlji inozemstvu.

– Mnogi građani ne samo da za blagdane neće moći nigdje putovati, niti posebno darivati najbliže, nego si, nažalost, neće moći priuštiti ni najskromniju blagdansku košaricu – upozorio je sindikalac Krešimir Sever.

Iako se u javnosti ponavlja da inflacija nastavlja usporavati, pa je u veljači iznosila 2,4 posto, cijene hrane i dalje rastu osjetno više od stope inflacije, u veljači su povećane za 5,7 posto, kaže Sever.

U Hrvatskoj izdaci za hranu i dalje imaju najveći udio u mjesečnoj potrošnji kućanstva, trenutno iznose 26 posto, no u kućanstvima s manjim prihodima taj udio raste i do 40 posto, a u nekim slučajevima prelazi 50 posto.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare