DVD Kurilovec: Uz pomoć Zagrebačke županije opremili smo naše vatrogasce i Gasilanu. U ovoj godini želimo kupiti novi kombi

vatrogasce
Foto: DVD Kurilovec

Punih 112 godina kurilovečki vatrogasci uvijek su spremni pomoći sugrađanima kada zatreba. Osnovani su u ljeto davne 1912. godine odlukom mještana Kurilovca i članova tadašnje Zemljišne zajednice plemenite sučije Kurilovec. Prvi predsjednik društva bio je Pavao Stepanić. Vatrogasno društvo Kurilovec odmah je krenulo u izgradnju Gasilane koja je otvorena dvije godine kasnije.

Danas Dobrovoljno vatrogasno društvo Kurilovec ima više od stotinu članova od kojih je 26 operativnih, 30 članova su djeca i mladež, te više od dvije stotine pomažućih članova.

vatrogasce

Predsjednica DVD-a je Višnja Jančić koja je na tu dužnost izabrana prije tri godine. Višnja je prva žena na ovom mjestu u dugoj i bogatoj povijesti DVD-a. Vatrogascima se pridružila kao 17-godišnja djevojka i dugi niz godina je bila jedina žena među njima. Za nju je vatrogastvo velika ljubav kojoj je posvetila proteklih 47 godina.

“Redovito dobivamo novčanu pomoć županije”

DVD-i su stalno u potrazi za izvorima financiranja koji im mogu pomoći u nabavi opreme. U DVD-u Kurilovec kažu da su dobro opremljeni.

Od 2020. redovito se javljaju na natječaje Zagrebačke županije i svake godine dobivaju bespovratnu financijsku pomoć. Upravo uz pomoć županije uspjeli su nabaviti opremu za tehničke intervencije, odijela za gašenje požara, opremiti Mladež, spremište, svlačionice, kuhinju u Gasilani – nabraja nam zapovjednik kurilovečkih vatrogasaca Hrvoje Sučić. Županija je dala i dio sredstava za nabavu navalnog vozila kojeg su kupili prije dvije godine.

vatrogasce

Predsjednica Višnja Jančić jako hvali svog zapovjednika kojem su vatrogasci uvijek na prvom mjestu.

– Zapovjednik jako puno radi s našom djecom i zato postižu sjajne rezultate na gradskim i županijskim natjecanjima s neskrivenim ponosom priča nam Višnja.

Za ovu godinu imaju plan kupiti novi kombi jer postojeći je jako star i nije više za putovanja. S kombijem najviše voze djecu na natjecanja tako da im je njihova sigurnost na prvom mjestu. Vjeruju da će im u tome pomoći  i županija. Osim kombiju želja im je izgraditi i novu garažu za vatrogasna vozila i tu računaju na pomoć Grada Velike Gorice.

Protekla godina za Društvo je bila izuzetno aktivna, vatrogasci DVD-a Kurilovec odradili su ukupno 38 vatrogasnih intervencija te 27 ostalih operativnih aktivnosti. Redovito vježbaju i stječu nove vještine, ne izostaju ni druženja i sudjelovanja na brojnim društvenim, gastronomskim, kulturnim i sportskim događanjima, kažu kurilovečki vatrogasci.

Vatrogastvo je u našoj županiji izuzetno razvijeno s brojnim članstvom. Na području Zagrebačke županije djeluje više od 15.0000 vatrogaskinja i vatrogasaca okupljenih u 282 vatrogasna društva, osam samostalnih dobrovoljnih društava i četiri javne vatrogasne postrojbe. Treba istaknuti kako je u vatrogasnim redovima 28 posto žena.

vatrogasce

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare