Dani cikloturizma: Velika Gorica sa svojom biciklističkom infrastrukturom i zelenom prirodom idealna je destinacija

Foto: Gorica.info

Moderan način života ne ostavlja dovoljno vremena za tjelesnu aktivnost i bavljenje sportom. S biciklom možete otići na posao i nazad, a onda popodne u prirodu i osloboditi se stresa koji se nakupio kroz dan. Bicikl je prilagodljivo i učinkovito ekološko sredstvo prijevoza, poručeno je sa šestih Dana cikloturizma koji se održavaju u Velikoj Gorici. Upravo je Velika Gorica sa svojom biciklističkom infrastrukturom i zelenom prirodom idealna destinacija za odmor.

Budući da se urbana mobilnost isprepleće s prirodom, Velika Gorica i Turopolje domaćini su Dana cikloturizma koji se ove godine posvećeni temi „Urban Mobility, Green Adventures”.

Organizator Dana cikloturizma Karlo Kučan pojasnio je što znači urban mobility.

– To znači korištenje bicikla kako bi i smanjila emisija CO2, a prekrasan krajolik Turopolja označava zeleni dio odnosno „green adventures“. Velika Gorica i Turistička zajednica kroz svoje brojne aktivnosti promoviraju biciklizam i zato nam je izuzetno drago što imamo priliku ovu konferenciju organizirati baš u Velikoj Gorici – kazao je Kučan.

Kako je upravo Velika Gorica dobila domaćinstvo Dana cikloturizma, pojasnila je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.

Potaknuta prošlogodišnjom konferencijom, rodila se ideja da Velika Gorica bude domaćin ovog okupljanja jer grad puno ulaže u biciklističku infrastrukturu, kazala je Toth. Cikloturizam donosi aktivan odmora i boravak u prirodi, a to je i prilika da usput vidimo brojne turističke znamenitosti – istaknula je Maja Toth.

“Cikloturizam ide u smjeru održivog turizma”

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović osvrnula se na važnost operativnih planova koji su važni za razvoj svake destinacije.

– Velika Gorica spaja ono nespojivo, šumarke, prirodu, vodene površine ali i biciklističke staze koje su izgrađene i kreću se u smjeru jednog svjetskog grada. Velika Gorica pokazuje rast i razvoj i time sam jako sretna i ponosna. Aktivnosti poput cikloturizma idu u smjeru s održivim razvojem koja će nam dati zamašnjak da se razvijamo i čuvamo prirodu za buduće  generacije – rekla je Ivana Alilović.

Slavko Štefičar iz Ministarstva turizma kazao je kako kontinentalna Hrvatska raste u turističkom smislu što potvrđuju i brojke. Ravnomjerno raspoređen turizam i rast turističkog prometa, glavni je cilj i u Ministarstvu turizma. Turizam pritom treba biti održiv i stvarati dodanu vrijednost za lokalno stanovništvo – kazao je Štefičar.

biciklističkom infrastrukturom

Gradonačelnik Krešimir Ačkar u svom govoru je podsjetio koliko je Velika Gorica u posljednje tri godine napravila za razvoj biciklističkih staza na našem području.

– Uspjeli smo povezati Veliku Goricu sa Zagrebom i u potpunosti osvijetliti biciklističku stazu. Još jedna biciklistička staza povezat će Veliku Goricu s Donjim Turopoljem – kazao je Ačkar.

Čim smo najavili Dane cikloturizma javile su nam se naše udruge koje su ranijih godina organizirale biciklističke manifestacije. To su Turopoljska milja i Tour de Turu, dobili su punu podršku Grada jer nam je cilj da se što više ljudi bavi sportom, rekao je gradonačelnik Ačkar.

Kroz dva dana sudionici Dana ciklotrizma raspravljat će o brojnim aspektima ove brzorastuće grane turizma. Više od 20 govornika predstavit će najnovije trendove u razvoju cikloturizma i biciklističke infrastrukture.

biciklističkom infrastrukturom

biciklističkom infrastrukturom

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare