Otvoren Interpretacijski centar: Ovo je kapitalni projekt muzejske baštine Velike Gorice i Turopolja

interpretacijski centar
Foto: Gorica.info

Kapitalni projekt muzejske baštine Velike Gorice – Interpretacijski centar Muzeja Turopolja otvoren je u petak. U gradnju centra na Šetalištu Franje Lučića uloženo je 1,3 milijuna eura, a investicija je većinski financirana europskim sredstvima. Interpretacijski centar otvorili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Zgrada ima tri etaže, na prvom katu su smješteni uredi za djelatnike muzeja i muzejska knjižnica s više od 2000 naslova. U prizemlju se nalazi multifunkcionalna dvorana za predavanja, tribine, radionice…. Tu je i preparatorska radionica u kojoj će se raditi na konzervaciji i restauraciji muzejskih predmeta. U podrumu je muzejska čuvaonica u kojoj će svoje mjesto naći više od 7,5 tisuća predmeta iz svih zbirki Muzeja Turopolja.

Muzej Turopolja osnovan je davne 1960. godine, a ovo je peta lokacija od osnivanja na kojoj se nalaze prostori muzeja, kazala je uvodno ravnateljica Margareta Biškupić Čurla. Posebno je istaknula kako je ovo prva zgrada u našem gradu koja je izgrađena isključivo za kulturu i muzejsku djelatnost.

Ovo je kapitalni projekt muzejske baštine i kulture, ne samo Turopolja nego i Hrvatske, istaknula je ravnateljica pojasnivši kako će se rasteretiti zgrada muzeja i proširiti izložbeni kapaciteti. Naime, iz stare zgrade muzeja će se iseliti djelatnici i arhiva što će omogućiti proširenje izložbenih prostora.

“Kultura nije zaboravljena”

Otvorenjem Interpretacijskom centra započinje nova povijest Muzeja Turopolja, kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar poručivši kako kultura nije zaboravljena jer ona predstavlja identitet Turopolja. Podsjetio je da se obnavlja i Stari grad Lukavec, crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, kapela sv. Vida i brojne druge građevine oštećene u potresu.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kakao ovakav prostor treba svaki muzej u Hrvatskoj.

Muzej Turopolja sada će u cijelosti riješiti problem muzejskih depoa o kojima se dugo vremena nije vodilo računa. Nakon katastrofalnih potresa koji su nas zadesili postali smo svjesni koliko su važni depoi jer smo morali hitno preseliti na sigurna mjesta ogroman broj umjetnina iz najvrjednijih hrvatskih muzeja – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Pohvalila je vrijedne zaposlenike muzeja koji brinu o vrijednoj turopoljskoj baštini, a sada su dobili primjeren prostor za rad.

interpretacijski centar

interpretacijski centar

interpretacijski centar

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare