Muljanje s ponudom poslova na zagrebačkom aerodromu?: Radnici tvrde da su u oglasima za posao veće plaće nego im ponude u ugovorima

referenta
Foto: Gorica.info

Što se događa s dijelom oglasa za posao na zagrebačkom aerodromu koje objavljuje tvrtka HAVAS – Zemaljske usluge d.o.o.? Gorica.info nedavno je objavila tekst o otvorenim radnim mjestima u našem gradu, a među njima najviše je interesa bilo za one na aerodromu koje nudi tvrtka HAVAS.

Konkretno, HAVAS je za rad na aerodromu 4. travnja 2024. imao otvorena sljedeća radna mjesta i u oglasima na Hrvatskom zavodu za zapošljavanju naveo je i ponuđenu bruto plaću: tražili su referenta generalne avijacije (traži se jedan radnik ili radnica, a nudi se stalni radni odnos na određeno, bruto plaća 1000 eura), devet transportnih radnika (nudi se bruto plaća od 1200 eura), deset čistačica (bruto plaća 1200 eura), deset radnika i radnica za izgubljeno/nađeno (bruto plaća 1200 eura), referent za putničke usluga (devet radnica ili radnika, bruto plaća od 1340 eura), viličarist (pet izvršitelja, bruto plaća od 1430 eura), te deset radnika ili radnica za posebne usluge putnicima (bruto plaća 1440 eura).

Plaće su zainteresirale i neke naše čitatelje koji su se javili na oglase. Nije trebalo dugo čekati reakcije, koje bi se mogle staviti u sljedeći komentar objavljen pod našim tekstom:

– Sve ijedna plaća koja je napisana nije istinita nego je laž….

Čitatelji su nam objasnili kako su im visinu plaće, kada su došli na razgovor za posao, nudili u bodovima, a ne u stvarnom novcu.

– Naravno, nitko nam nije “preveo“ vrijednost boda u novac – objašnjavaju čitatelji.

Nakon toga uslijedila je edukacija koju budući radnici HAVAS-a na aerodromu moraju proći (a koja im nije plaćena) i potom slijedi potpisivanje ugovora. Tada radnici shvate da su plaće i dvadesetak posto niže nego su objavljene u oglasima za posao.

Pitali smo HAVAS kako odgovaraju na kritike o netransparetnosti u oglasima za posao.

Osnovica za izračun osnovne bruto plaće radnika izračunava se na način kako je propisano Tarifnim prilogom, koji je sastavni dio Kolektivnog ugovora, a izračunava se množenjem broja bodova utvrđenih Tarifnim prilogom Kolektivnog ugovora na snazi kod Poslodavca s vrijednošću boda. Sukladno odredbama Kolektivnog ugovora vrijednost boda se svake godine usklađuje s indeksom potrošačkih cijena, prema podacima Državnog zavoda za statistiku te počevši od 01.01.2024. g. vrijednost 1 boda iznosi 1,67 EUR (za usporedbu vrijednost boda u 2023. g. iznosila je 1,54 EUR te je u objavama oglasa za zapošljavanje u 2023. g ta vrijednost korištena za izračun osnovne bruto plaće)“, navodi se, među ostalim, u odgovoru.

Dakle, jedan bod trenutačno iznosi 1,67 eura. 

Osim toga svi radnici, uz neke specifične osobne dodatke na plaću, imaju pravo na posebni dodatak koji iznosi 100 bodova.

U oglasima za posao, objašnjavaju iz HAVAS-a, navodi se bruto 1 plaća koja se sastoji od utvrđene količine bodova za određeno radno mjesto plus 100 bodova za posebni dodatak. Sve se to množi s vrijednošću boda i dođe se do iznosa ponuđene bruto plaće u novcu.

To su potkrijepili izračunom za bruto plaću za radno mjesto transportnog radnika u oglasu koji je vrijedio do 8. travnja (odnosno u vrijeme kada je pisan naš prošli tekst).

Evo izračuna HAVASA:

Ovo je primjer objavljenog oglasa koji je vrijedio do 08.04.2024. g. za radno mjesto Transportni radnik II, vrednovan u Tarifnom prilogu pod „Radnik zemaljskih usluga II“ s 503 boda, s primjerom izračuna osnovne plaće kako slijedi:

– 503 bodova radnog mjesta + 100 bodova posebnog dodatka = 603 bodova * 1,67 EUR = 1007,01 EUR.

E sad, vratimo se malo na naš tekst objavljen 4. travnja, a pisan je dan ranije. U njemu stoji da je HAVAS tražio devet transportnih radnika kojima je nudio bruto plaću od 1200 eura. Negdje je, očito, greška.

Pogledali smo i aktivni oglas HAVAS-a za radno mjesto Transportni radnik II u oglasu na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji vrijedi do 7. svibnja ove godine. Njime se traži 50 transportnih radnica ili radnika.

Oglasom se radnicima nudi:

bruto plaća od 1200 eura,
– dodatak za otežane uvjete rada,
– različite druge pogodnosti (sistematski pregledi, regres, božićnica, uskrsnica, Multisport i dr.)
– subvencionirana prehrana.

Dakle, očito nešto ne štima s oglasima HAVAS-a. Je li se bruto plaća za poslove transportnog radnika II u posljednjih desetak dana povećala s 1000 na 1200 eura? Moguće, ali malo vjerojatno. Je li greška namjerna ili slučajna, to znaju samo u HAVAS-u.

No, sigurno je da radnici koji se javljaju na oglase zaslužuju barem toliko poštovanja da im se na jednostavan način objasne glavni elementi ponude, a to su radni zadaci, uvjeti rada i, prije od svega, jasno iskomunicira plaća.

Što o svemu misli Hrvatski zavod za zapošljavanje koji takve, blago rečeno, dvojbene oglase i objavljuje?

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
JusufRakijevichGumishtucna
JusufRakijevichGumishtucna
1 month ago

Na Dubrovackom Aerodromu su u zadnjoh par dana odlučili financijski uskracivati ljude koji se razbole. Hrabar novi svijet. Radna snaga ljudima s vrha piramide su gamad koja inzistira na nerealnim stvarima kao sto su minimumi uvazavanja, ljudskog odnosa ili pazite drskosti…djubrad hoce da ih se plati koliko zasluzuju?