Šumoborci ponovno u akciji: Gorički gimnazijalci i skauti pošumljavali na području općine Barilović

gimnazijalci
Foto: Turopoljska udruga skauta Tur

Gorički gimnazijalci i skauti sudjelovali su u obnavljanju šume u Perjasici na području općine Barilović. Šumu ariša, koji se počeo sušiti zbog klimatskih promjena i štetnika, zamijenila je mlada šuma hrasta lužnjaka.

Akciji se odazvalo tridesetak učenika Gimnazije Velika Gorica pod vodstvom profesorice Emilije Vlaisavljević Bacan. U suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i Turopoljskom udrugom skauta „Tur“ do sada su sudjelovali u obnovi šumskog fonda u šumi Marča kod Kloštar Ivanića, u šumi Žutica između Križa i Ivanić Grada, a sada i na Perjasici u Općini Barilović, kazao nam je Alen Konjević, predsjednik goričkih Turovaca.

gimnazijalci

Projekt Šumoborci pokrenut je prije tri godine, a osim interaktivnih edukativnih radionica obuhvaća i praktičnu komponentu.

Kampanja u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, agencije HEARH i Hrvatskih šuma do sada je rezultirala sadnjom 150.000 sadnica na petnaestak lokaliteta, uglavnom u središnjoj Hrvatskoj.

Uz edukacije koje se sustavno provode po srednjim, ali i osnovnim školama, provedeno je 90 akcija pošumljavanja u kojima je sudjelovalo oko osam tisuća volontera, učenika, građana i ekološki osviještenih tvrtki.

gimnazijalci

Sadnjom stabala kod mladih se nastoji potaknuti osjećaj povezanosti s prirodom, vlastite korisnosti i mogućnosti volonterskog djelovanja te brige za zajednicu i okoliš. U konačnici, svojim volonterskim djelovanje mladi obnavljaju šumske površine stradale od učinka klimatskih promjena (oluja, nametnika, suša, požara i poplava). Obnovom šuma volonteri doprinose neutralizaciji vlastitog ugljičnog otiska koji se prepoznaje kao jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu – ističe Konjević.

gimnazijalci

Turopoljska udruga skauta „Tur“ za Šumoborce je organizirala edukacije o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima i posljedicama, o ugljičnom otisku kojim ljudi utječu na klimatske promjene i obolijevanje šuma… Edukaciju su organizirali i za učenike osnovnih škola u Velikoj Gorici.

Do sada je u organizaciji Turovaca i Hrvatskih šuma te djelovanjem volontera zasađeno pet tisuća sadnica hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare