Radnici ZTC-a izborili veće plaće, božićnice, regres, uskrsnice i jubilarne nagrade: Potpisan novi kolektivni ugovor

veće plaće
Foto: MORH / J. Kopi

Direktor Zrakoplovno-tehničkog centra Ivica Vidović i predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu Marijan Luketić potpisali su kolektivni ugovor koji će radnicima donijeti veće plaće.

Potpisivanjem kolektivnog ugovora na razdoblje od četiri godine povećana su materijalna prava radnika, osiguran je socijalni mir kao i stabilnost poslovanja.

Dogovorena je osnovica za izračun plaće u iznosu 947,18 eura te koeficijenti složenosti poslova po grupama u ukupnom rasponu od 1,00 do 3,50, objavili su iz ZTC-a.

Povećana su ostala materijalna prava radnika te su dogovoreni regres i božićnica u iznosu 200 eura, uskrsnica u iznosu 150 eura. Naknada za topli obrok povećana je s 2,65 na 4,10 eura.

Povećan je i iznos jubilarnih nagrada kao i dar za dijete do 15 godina starosti u iznosu od 130 eura. Poslodavac će snositi i dio troškova smještaja djece u ustanovama predškolskog odgoja u visini do 40 eura.

Otpremnine za radnike koji odlaze u starosnu mirovinu iznosit će 2000 eura, a za one koji imaju status hrvatskog branitelja najmanje 12 mjeseci 3000 eura, odnosno 4000 za one koji imaju najmanje 12 mjeseci borbenog sektora.

Sada slijedi donošenje novog pravilnika o sistematizaciji

Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora ZTC treba donijeti novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta te Pravilnik o plaćama, koji se donosi u suglasnosti sa Sindikatom, za što je predviđen rok od 45 dana.

Podsjetimo, od početka godine u dogovoru sa Sindikatom za 20 posto su podignute plaće svim radnicima ZTC-a, dok je ključno zrakoplovno-tehničko osoblje koje radi izravno na održavanju zrakoplova dobilo dodatno povećanje plaća.

Ministar obrane Ivan Anušić na početku mandata održao je sastanke s direktorom ZTC-a i predsjednikom sindikata, nakon čega je i posjetio ZTC.

Prepoznavši problematiku niskih cijena sata rada, koje nisu značajnije podizane posljednjih 12 godina, ministar je donio odluku te je između Ministarstva obrane i ZTC-a potpisan novi ugovor. Time je omogućeno približavanje cijena sata rada onima u okruženju te su stvoreni uvjeti za podizanje plaća i ostalih materijalnih prava radnika, ističu iz MORH-a.

Cilj ZTC-a je postati vodeće regionalno središte za održavanje zrakoplova, usvajanje novih znanja i vještina, prelazak na održavanje zrakoplova zapadne tehnologije, stoga značajna sredstva i napore ulaže i u edukaciju zaposlenika u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare