KOLUMNA Put do uspjeha: Koja je svrha promjene komunikacije na putu u digitalni minimalizam? Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

Siniša Drobnjak

Došlo je vrijeme da ispunim obećanje s početka serije članaka o mom putovanju u digitalni minimalizam – sljedeći tjedan stavljam u funkciju svoju Nokiu 6110.

Priznajem, prilično sam nervozan jer znam da ću imati pred sobom izazov klasičnog odvikavanja od ovisnosti, a to nije nimalo ugodan proces. Trajna promjena navike jedna od najtežih stvari koju možemo postići.

Ključ promjene nije u postavljanju cilja – svi si na početku godine “obećamo” brda i doline, od kojih se ostvari u prosjeku 1%.

Temeljni uvjet promjene je stvoriti novi identitet. I početi donositi odluke iz pozicije novog identiteta.

Ili kako bi moj poslovni trener rekao – kad skidate kile, jedini je način da zamolite svog starog “debeljka” da izađe iz autobusa i pozovite svog novog “fit” sebe da uđe u autobus. 

Bez promjene identiteta nema trajne promjene navike.

Kako sa mojim kolega na poslu provodim najviše vremena, pripremio sam im dopis koji ću im poslati sljedeći tjedan, a dio tog dopisa ću podijeliti i sa vama.

Ako me sretnete ovih dana, možda ću imati više vremena nego ranije da popričamo uživo o svemu. 

“Jedna od stvari koju sam ja uočio kod sebe i odlučio promijeniti, jest način na koji komuniciram i kako trošim svoje vrijeme. Shvatio sam da nekoliko sati dnevno provodim odgovarajući na poruke (Slack, Whatsapp, Messenger, Viber i SMS) i emailove.

Dodatno trošim vrijeme na društvene mreže i portale, pravdajući se da trebam ostati u toku s događajima, kako bih mogao brzo reagirati i povući pravi potez za tvrtku i zaposlenike, u ovom nepredvidivom i nemilosrdnom okruženju. 

No, istina je da tih 4-6 sati dnevno može i mora biti kvalitetnije upotrebljeno.

Stoga sam kupio (za vas koji to još ne znate) starinski mobitel Nokiu 6110, koja ima samo pozive i SMS poruke, te ću od sljedećeg tjedna zamijeniti svoj “pametni” telefon, koji je jedan od uzroka lošeg korištenja mog vremena o stvaranja ovisnosti o društvenim mrežama.

To znači sljedeće stvari:

  1. Neću odmah moći odgovoriti na poruke koje mi šaljete na Whatsapp, Slack, Viber i Messenger. U toku dana ću pregledati je li tu bilo poruka i odgovoriti na njih – može proći nekoliko sati dok vam odgovorim. Dugoročno planiram zadržati samo Whatsapp, kao sustav za trenutne poruke, jer ga korisiti najviše mojih kontakata.
  2. Neću trenutno odgovarati na emailove. Provjeravati ću ih 2-3 puta dnevno, ali može proći i nekoliko sati prije nego što vam odgovorim na email.
  3. Ako nije hitno, pošaljite mi i dalje poruku ili email kao i do sada, ali prihvatite moguće kašnjenje u mojoj reakciji. Ako mi šaljete pitanje, obavezno mi pošaljite i minimalno jedan prijedlog rješenja.
  4. Najsigurniji način da me kontaktirate, ako je bitno i nije hitno je tradicionalna SMS poruka.
  5. Ako je hitno i ne može čekati, najbolje je da me direktno nazovete na mobitel.

Siguran sam da se pitate – koja je uopće svrha ove promjene u načinu komunikacije?

Svrha je da kvalitetno vrijeme koje nam je ukrala tehnologija, uzmemo natrag i da ga investiramo u promjene koje nam mogu poboljšati način rada i kvalitetu života.

Svrha je da povratimo i koristimo komunikaciju licem u lice, koju nam je pandemija oduzela.

Svrha je da uklonimo stalne prekide iz svog rada i da u kraćem vremenu napravimo više, što je preduvjet za skraćenje radnog tjedna u koje smo krenuli s ovom godinom.

Znam da će se u prvim tjednima ove promjene vjerojatno dogoditi i neka neplanirana situacija, ali znam da imam u svom okruženju kolege i ljude kojima vjerujem i koji će se potruditi da naprave najbolje u bilo kojoj situaciji.

Ovaj je potez sa sobom povlači krivulju učenja i sigurno će ga biti potrebno poboljšati temeljem povratne informacije – sve ste pozvani da mi pomognete u tome.

Nemojte se ustručavati!”

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne tinejdžerice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, uspješno prošao i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita.

Završio je i veliki 48-satni maratonski humanitarni izazov za pomoć Judo klubu djece s teškoćama Fuji iz Velike Gorice.

Zbog svog višegodišnjeg humanitarnog rada Siniša Drobnjak je u prosincu 2023. godine nagrađen Turopoljskim srcem, nagradom Grada Velike Gorice.

Ovo je Sinišina 153. kolumna za portal Gorica.info.Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare