Zdravstvena statistika: Hrvati najviše piju lijekove za smirenje, tlak i želudac U Zagrebačkoj županiji na prvom mjestu su lijekovi za kolesterol, dok su primjerice u Zagrebu vodeći antacidi (lijekovi za želudac) i lijekovi za liječenje ulkusne bolesti

tlak
Ilustracija: Unsplah

U Hrvatskoj se najčešće propisuju lijekovi za smirenje, tlak i želučane tegobe. Podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje otkrivaju da je lani pacijentima napisano više od 57 milijuna recepata za lijekove.

– Od ukupno izdanih 57.097.415 recepata, najveći udio imali su anksiolitici, za koje je napisano 4.457.357 recepata, što je udio od 7,8 posto svih prepisanih recepata u djelatnosti obiteljske medicine. Tu je još i 1,5 milijun recepata za antidepresive. Među lijekove koji se najčešće propisuju su i oni za kolesterol i povišeni šećer u krvi – navode iz HZJZ.

U Zagrebačkoj županiji na prvom mjestu su lijekovi za kolesterol, dok su primjerice u Zagrebu vodeći antacidi (lijekovi za želudac) i lijekovi za liječenje ulkusne bolesti.

Liječnici obiteljske medicine napisali su gotovo 13 milijuna uputnica. Od ukupnog broja izdanih uputnica, većina (48,8%) ih se odnosila na dijagnostičke pretrage (uključujući i kontrolne dijagnostičke pretrage), a njih 2,7% se odnosilo na uputnice za hitne specijalističke ambulante.

Pacijenti se iz djelatnosti obiteljske (opće) medicine najčešće upućuju na dijagnostičke pretrage. Tako 18% upućivanja obuhvaća upućivanja na vađenje krvi i analizu urina,  dodatnih 6,6% na radiološku dijagnostiku, 5,2% na ultrazvuk i 2,6% na nuklearnu medicinu.

Izvješće HZJZ-a također otkriva zanimljivi podatak o korištenju zdravstvene zaštite u ordinacijama opće/obiteljske medicine u prošloj godini. Od ukupnog broja kontakata sa zdravstvenom zaštitom, u samo 23 posto slučajeva radilo se o pregledima, a svaki treći kontakt bilo je savjetovanje, uključujući i ono telefonom.

Zdravstvene usluge obiteljskog liječnika koristilo je lani 3.254.485 korisnika, a zabilježeno je više od 47 milijuna pojedinačnih kontakata.

Od ukupnog broja osiguranika – 3.559.197, njih 91,4 % je koristilo zdravstvenu zaštitu u 2023. godini, najviše u Zagrebačkoj županiji, a najmanje u Gradu Zagrebu.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare