DVD Jastrebarsko pobjednik međunarodnog natjecanja „Croatia Rescue Challenge“ Pobjeda im je osigurala odlazak na svjetsko natjecanje koje će se održati u SAD-u gdje će predstavljati Hrvatsku

dvd jastrebarsko
Foto: DVD Jastrebarsko

Pobjednik međunarodnog natjecanja spašavanja unesrećenih u prometu „Croatia Rescue Challenge“ je DVD Jastrebarsko.

Jaskanski vatrogasci proglašeni su ukupnim pobjednicima natjecanja jer su osvojili treće mjesto među najboljim zapovjednicima, drugo mjesto među najboljim tehničkim timovima i prvo mjesto u kategoriji najbolji bolničar.

Pobjeda im je osigurala odlazak na svjetsko natjecanje koje će se održati u SAD-u gdje će predstavljati Hrvatsku.

Na natjecanju je sudjelovala i gorička ekipa iz Javne vatrogasne postrojbe koja je rangirana u odličnu srebrnu kategoriju ekipno, a osvojili su i treće mjesto u kategoriji za najboljeg bolničara

– Samo natjecanje iziskuje jako puno koordinacije, mnogo znanja u različitim načinima  vođenja intervencije u ovom slučaju vježbe, tehnikama pristupa i  izbavljanja unesrećene osobe te medicinskog zbrinjavanja iste. Naša ekipa odlično je savladala sve prepreke i zadaće te je pokazala zavidno znanje i spretnost – kažu iz JVP Velika Gorica.

Foto: JVP Velika Gorica

Vatrogasci su se natjecali u spašavanju unesrećenih iz prometnih nesreća. Dvodnevno natjecanje je održano na igralištu kod Sokolskog doma u Karlovcu, a nastupila su 32 tima s ukupno 192 natjecatelja iz vatrogasnih postrojbi Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke i Austrije. Natjecanje su pratila šestorica međunarodno priznatih sudaca iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Rumunjske.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako ovakva natjecanja nisu samo natjecanja nego su to i osposobljavanja i nadogradnja svega onoga što vatrogasci rade na terenu.

– Osnovni cilj održavanja ovog natjecanja je simulacija sigurnog okruženja za razmjenu znanja i iskustva prilikom spašavanja unesrećenih osoba u prometnim nesrećama, podizanje svjesnosti o važnosti suradnje vatrogasnih i medicinskih timova koji dolaze prvi na intervencije spašavanja u prometu – poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Specifičnost natjecanja je da tim od šest članova čine petorica vatrogasaca i bolničar čije postupke ocjenjuju međunarodni suci sukladno pravilima Svjetske spasilačke organizacije (World rescue Organisation – WRO). Pokrovitelj natjecanja je Svjetska spasilačka organizacija, čija je članica i Hrvatska.

Županija redovito financira rad Vatrogasne zajednice 

Spomenimo i da je Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije jedna je od najmasovnijih i najorganiziranijih zajednica vatrogasaca u Hrvatskoj. Osnovana je u kolovozu 1993., a danas broji 34 stalne članice s 282 vatrogasnih društava, osam samostalnih dobrovoljnih društava i četiri javne vatrogasne postrojbe s više od 15.0000 članova.

DVD Jastrebarsko

Vatrogasna zajednica posebnu pozornost posvećuje djeci i mladima. Jedan je od rijetkih zajednica koja svake godine organizira županijsko natjecanje djece, a u ostalim natjecateljskim kategorijama u samom je vrhu hrvatskog vatrogastva.

Kako bi se promoviralo vatrogastvo među mladima, svake se godine pokreću različite aktivnosti kao što je osposobljavanja voditelja vatrogasne mladeži, nacionalni program edukacije djece, uključivanje mladih u vatrogasne puhačke orkestre, suradnja s vrtićima i školama, organizacija zimskih i ljetnih igraonica…

Županija redovito financira rad Vatrogasne zajednice, ali i nabavu opreme vatrogasnim društvima.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare